Introductie
In dit Market Intelligence Report belicht Turner & Townsend de ontwikkelingen, uitdagingen en kansen in de Nederlandse bouwsector in het eerste kwartaal van 2024. Wij starten met een analyse van een Hot Topic in de bouwsector, waarna we dieper ingaan op de nationale en internationale economische situatie en de impact hiervan op de bouw. Tot slot zoomen we in op de kostenontwikkeling en actuele cijfers in de sector.
Ondanks de blijvende uitdagingen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023, zoals inflatiedruk, de instabiliteit van rentes en toenemende geopolitieke risico’s, blijven er kansen. Om deze kansen te benutten, is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de blijvende uitdagingen binnen de sector. Turner & Townsend licht deze toe aan klanten en wil samen de uitdaging aan om klanten hierbij te helpen.
Hot Topic
De bouwsector bevindt zich in een turbulente periode. Hoge bouwkosten, inflatie en verstoorde toeleveringsketens creëren een complexe omgeving voor bouwprojecten. De prijzen van bouwmaterialen zijn in het afgelopen jaar gemiddeld 15% gestegen. Dit wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren, waaronder de gestegen vraag (woningen en renovaties), tekorten aan grondstoffen en verstoringen in de internationale handel.
Deze perfect storm heeft een aanzienlijke impact op de sector. Projecten worden duurder, dat kan leiden tot vertragingen, uitstel of zelfs annulering. Om succesvol te navigeren door deze uitdagingen zien wij verschillende strategieën, zoals een proactieve planning, flexibiliteit en nauwe samenwerking.
Strategieën voor succesvolle projecten:
- Transparantie en vroegtijdige risicobeoordeling: Open communicatie over de potentiële impact van kostenstijgingen en uitdagingen in de toeleveringsketen is cruciaal vanaf de start van het project. Vroegtijdige identificatie en kwantificering van risico's stellen klanten en stakeholders in staat om gerichtere beslissingen te nemen en te bepalen wie deze risico’s het beste kan managen.
- Flexibiliteit in contracteren: Flexibiliteit inbouwen in contracten helpt om beter in te spelen op onverwachte kostenstijgingen en tekorten. Flexibiliteitspunten zoals prijsaanpassingsclausules, materiaalkeuze, tijdslijn aanpassingen, betaalfases en geschillenbeslechtingsprocedures kunnen mitigerend werken. Deze flexibiliteit verdeelt risico's, optimaliseert projectuitvoering en versterkt relaties.
- Value engineering en kostenoptimalisatie: Ontwerp- en bouwkostenexpertiese inzetten om het ontwerp te optimaliseren en bouwkosten te besparen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of functionaliteit van het project. Dit kan ingaan op materiaalkeuze, bouwtechnieken en efficiënt ruimtegebruik.
- Supply chain informatie: Goede communicatie en samenwerking met leveranciers is essentieel om op de hoogte te blijven van de beschikbaarheid van materialen, levertijden en prijstrends. Betrek cruciale leveranciers vroegtijdig bij het projectteam en zoek gezamenlijk oplossingen voor uitdagingen in de toeleveringsketen.
- Monitoring en rapportage: Continue monitoring van projectkosten en budgetvoortgang is cruciaal om tijdig bij te sturen indien nodig. Real-time rapportages met lokale benchmarkanalyses stellen klanten en stakeholders in staat om proactief om te gaan met kostenontwikkelingen of vertragingen.
Door proactief te adviseren en nauw samen te werken met alle betrokkenen, kan de bouwkostenmanager een significante bijdrage leveren aan het succes van bouwprojecten in deze uitdagende periode. De bouwkostenmanager speelt een centrale rol in het implementeren van deze strategieën en het managen van de financiële aspecten van het project.
- Contractbeheer en claims management: Bewaken van de naleving van contracten en behandelen van eventuele claims die voortvloeien uit kostenstijgingen of toeleveringskosten problemen.
- Financiële modellering en scenario-analyse: Opstellen van modellen om verschillende scenario's te simuleren en de impact van kostenvariaties op de projectrendabiliteit te beoordelen.
- Communicatie en stakeholdermanagement: Fungeren als onafhankelijke partij en open en transparant communiceren met alle stakeholders over de financiële aspecten van het project en waar deze het beste kunnen worden gemanaged.
Door transparantie, flexibiliteit, Value engineering en een nauwe samenwerking te benadrukken, kunnen projecten ook in deze uitdagende tijden succesvol worden gerealiseerd. De bouwkostenmanager heeft hierbij een cruciale rol door financiële expertise, analytische vaardigheden en contractuele kennis in te zetten om projectkosten te beheersen en de best mogelijke resultaten te behalen.
© 2024 Turner & Townsend